W okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, przyjemnie jest choć na chwilę usiąść w wygodnym fotelu z filiżanką rozgrzewającej herbaty. W październiku, gdy za oknem jest już szaro i ponuro, chcielibyśmy szczególnie zwrócić uwagę naszych klientów na wyjątkową klasykę wśród czarnych herbat czyli Earl Grey. Herbata ta najczęściej jest produkowana na bazie czarnej herbaty Ceylon, choć występują też wersje powstałe na bazie herbat zielonych czy oolong. Wyjątkowy smak
i aromat herbata Earl Grey zawdzięcza dzięki dodaniu do niej olejku z pomarańczy bergamoty. Jest to niewielkie drzewo, którego kwiaty, owoce i liście są źródłem olejków eterycznych dodawanych m.in do herbat, tworząc niepowtarzalny smak ceniony na całym świecie.
Podobno herbata Earl Grey została nazwana na cześć hrabiego Charlesa Grey (Premier Zjednoczonego Królestwa W.Brytanii i Irlandii w latach 1830-1834), który otrzymał ją w podziękowaniu za uratowanie tonącego syna mandaryna chińskiego. Według innej teorii pojawienie się herbaty Earl Grey w Europie związane jest prawdopodobnie z transportem statkowym do Anglii. Podczas długich podróży z Chin, liście herbaty zielonej po przemoczeniu fermentowały (przemieniając się w naturalny sposób w herbatę czarną) uwalniając przy tym niezbyt przyjemny zapach. Aby uniknąć marnotrawstwa do herbaty dodawano olejek bergamoty, tak aby ochronić ładunek przed działaniem pleśni oraz specyficznym zapachem.
Herbata Earl Grey dzięki substancjom zawartym w olejku bergamotowym wzmacnia układ odpornościowy, zwiększają produkcję endorfin, odpowiedzialnych za poprawę nastroju oraz stymuluje pracę mózgu. To wspaniała propozycja do śniadania, która zapewni nam dobry nastrój przez cały dzień.
Nasza propozycja podania herbaty Earl Grey
Składniki:
- herbata czarna Earl Grey (herbata czarna Ceylon, olejek z bergamoty)
- plastry pomarańczy
- miód
- kostki lodu
- mięta
Sposób przygotowania: Zaparz 1-1,5 łyżeczki herbaty w 200 ml wody, według uznania dodaj miód i odstaw do schłodzenia. Dodaj plastry pomarańczy oraz kostki lodu. Udekoruj listkami mięty. Smacznego!
Najnowsze komentarze