Matcha w ostatnich kilku latach podbija świat! Ta niezwykła sproszkowana zielona herbata to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Z Matchy otrzymujemy herbaciany napar ale również możemy zastosować ją jako dodatek do ciast, naleśników, fondue, koktajli, smoothie, napojów energetycznych, lodów czy innych deserów.

Matcha jest zieloną sproszkowaną herbatą, która powstaje z młodych liści krzewu herbacianego Camellia sinensis. Ciekawostką jest, że dwa tygodnie przed zbiorem plantację herbaty zacienia się specjalną konstrukcją z bambusowych mat, które blokują dopływ światła słonecznego do krzewu powodując, że młode liście produkują więcej chlorofilu. Przez ten zabieg liście Matchy uzyskują bardziej zielony odcień oraz nabierają swoich cennych właściwości zdrowotnych. Po zebraniu listków, poddawane są one zabiegom suszenia, segregowania, oddzielania listków od pręcików, a następnie są mielone na kamiennych żarnach do postaci proszku.

Matcha zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale najbardziej ceni się ją ze względu na bogactwo katechin, które są jednymi z najmocniejszych przeciwutleniaczy (zawierają dużo więcej katechin w porównaniu do zwykłej zielonej herbaty). Szczególnie istotny jest fakt, że Matcha zawiera pochodną katechin o nazwie EGCG, która wykazuje sto razy silniejsze działanie od witaminy C i działa przeciwnowotworowo. Matcha może przyspieszać regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz wzmacniać komórki i układ odpornościowy. Sprzyja procesowi odchudzania, zmniejszając apetyt. Obniża również poziom złego cholesterolu. Warto wiedzieć, że najbardziej wartościowy jest osad na dnie kubka, warto więc pić Matchę do końca!

Przygotowanie Matchy w warunkach domowych nie jest trudne. Wystarczy czarka lub kubek czy filiżanka oraz łyżka lub spieniacz do mleka do wymieszania proszku. Można też zaopatrzyć się w wyspecjalizowany sprzęt do parzenia Matchy czyli specjalnej miski (matchawan), sitka do przesiania grudek, pędzla z gałązek bambusa (chasen) i bambusowej szpatułki chashaku).

PRZEPIS NA PRZYGOTOWANIE MATCHY:

  1. Wsypać łyżeczkę Matchy do czarki
  2. Dodać odrobinę wody o temperaturze ok. 80 st. C
  3. Wymieszać energicznie łyżeczką lub spieniaczem do mleka w celu pozbycia się grudek
  4. Dolać resztę wody (np. 150ml wody na łyżeczkę Matchy)

PRZEPIS NA MATCHA LATTE:

  1. Do kubka wsypać 1 lub 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
  2. Zalać kubek do połowy gorącą ale niewrzącą wodą (ok. 80 st. C)
  3. Napar energicznie wymieszać łyżeczką lub pędzelkiem z bambusa w celu pozbycia się grudek
  4. Dodać uprzednio spienione mleko

Matcha świetnie sprawdza się w kuchni (można dodać ją do ciast, tortów i naleśników dzięki czemu uzyskają piękny zielony odcień), ale również znalazła zastosowanie w kosmetyce. Dzięki maseczce z Matchy Twoja skóra stanie się odżywiona i nawilżona, a regularne korzystanie z niej pomoże Ci pozbyć się trądziku. Miód i Matcha mają działanie antybakteryjne – warto łączyć je ze sobą w codziennej pielęgnacji.

MASECZKA Z MATCHY

Składniki:

1 łyżeczka herbaty Matcha
1/4 awokado rozgniecionego widelcem
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

W miseczce połącz wszystkie składniki. Rozprowadź maseczkę na twarzy i dekolcie. Pozostaw ją na 10 minut, po czym zmyj pod ciepłą wodą, masując twarz jak w trakcie peelingu. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.

Mamy dla Was prezent! Kupując Matchę w sklepie stacjonarnym w Ciechanowie przy. ul. Warszawskiej 49 i podając poniższy kod rabatowy otrzymacie rabat 10% na zakup Matchy 🙂

Zachęcamy do picia Matchy regularnie ze względu na jej fantastyczne właściwości zdrowotne. Eksperymentujcie i bawcie się z nią również w kuchni. Czekamy na Wasze pomysły dotyczące wykorzystania Matchy. Piszcie w komentarzach 🙂