Składniki:

cytrynki z wanilią w syropie
180 g kefiru
100 g roztopionego masła
3 jajka
220 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
starta skórka z cytryny
150 g cukru

Sposób przygotowania:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. W naczyniu wymieszaj kefir z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodaj jajka, cukier, skórkę z cytryny i roztrzep.
  2. Do składników mokrych dodaj przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj plasterki cytrynek w syropie, jeden przy drugim. Na nie przelej ciasto, wyrównaj.
  4. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto uwolnij z foremki. Ostrym nożem w piłką odetnij ‚górkę’ (ciasto z nią urośnie, ale nie będzie nam potrzebna), następnie samo ciasto nakłuj patyczkiem. Pozostały syrop cytrynowy delikatnie wylej na gorące ciasto (zachowaj ok. 2 łyżki syropu), pozostaw do wystudzenia i nasączenia.
  5. Po wystudzeniu ciasto przełóż na paterę dnem do góry. 2 łyżkami syropu polej ciasto, by powierzchnia owoców była błyszcząca.