KAWA NATURALNA

Kawowiec jest rośliną rodzaju Coffea, należącą do rodziny roślin marzanowatych. Spośród roślin tego rodzaju wyróżnia się aż 10 gatunków, ale uprawia głównie dwa z nich: Coffea Arabica i Coffea cenephora (Robusta). Arabika jest gatunkiem dominującym w stosunku do Robusty, bowiem jej udział w światowym rynkuprodukcji kawy wynosi 70%, natomiast Robusty tylko 30%. Kawa działa pobudzająco- zawarta w niej kofeina przyspiesza akcję serca, na krótko podnosi ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Kofeina w mózgu blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu – znika zmęczenie. Kawa poprawia krążenie mózgowe – zwiększa zdolność koncentracji.

ROYAL COFFEE
Kompozycja ziaren Arabiki i Robusty, którą cechuje bogata, brązowo – orzechowa crema, idealna do picia z mlekiem jak i w formie espresso.

Cena: 9,90zł/ 100g
Cena: 4,45zł/ 50g

TANZANIA NORTH
Silna afrykańska kawa z mocnym aromatem oraz z lekką szlachetną kwasowością. W smaku wyczuwalne są delikatne, gorzkawe nuty. Blisko 90% kawy w Tanzanii produkowanych jest w ponad 400 000 małych farm, gdzie plony są zbierane i obierane ręcznie. Żniwa odbywają się od lipca do grudnia. Kawa z Tanzanii należy do światowej czołówki kaw. Pochodzenie: Ameryka Północna

Cena: 19,90zł/ 100g
Cena: 9,95zł/ 50g

PAPUA PEABERRY
Kawa o czekoladowo – cytrusowej nucie z długim słodkim finiszem, niską kwasowością, a także poziomem kofeiny. Kawa Peaberry uchodzi u większości kawoszy za jedną z najlepszych kaw pochodzących z Papui. „Peaberry” oznacza kształt ziarna, które jest bardziej zaokrąglone – podobne do grochu lub do perły. Jedynie 5% ziaren kawy na świecie ma właśnie taki kształt, gdyż zazwyczaj w owocu kawowca są dwa spłaszczone, przyklejone do siebie ziarna. Peaberry jest słodsze i bardziej owocowe od zwykłych ziaren, dlatego wybiera się je i sprzedaje osobno. Pochodzenie: Azja

Cena: 19,90zł/ 100g
Cena: 9,95zł/ 50g

MEXICO (ORGANICZNA)
Kawa organiczna to kawa uprawiana bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych oraz sztucznych nawozów. Rolnicy użyźniają pola tylko naturalnym kompostem i nawozami zwierzęcymi, stosują też płodozmian, dzięki czemu gleba nie wyjaławia się i nie rozmnażają się nadmiernie szkodniki atakujące uprawy. Warto również zaznaczyć, że kawa organiczna przygotowywana jest metodą suchą, co znacznie ogranicza zużycie energii, a także wody. Organiczna uprawa pozwala naturalnie dojrzewać kawowcom w cieniu drzew, co ma istotny wpływ na smak i aromat naparu. Kawa naturalnie dojrzewająca w cieniu drzew co ma wpływ na charakterystyczny, niespotykany aromat i oryginalny smak z wyraźną goryczką. Doskonale smakuje wypalona we wszystkich stylach palenia kawy. Pochodzenie: Ameryka Środkowa

Cena: 19,90zł/ 100g
Cena: 9,95zł/ 50g

KONGO KIVU
Kawa o wyrazistej kwasowości i intensywnym aromacie, z mocno wybijającą się słodyczą karmelu. Dodatkowo w kawie wyczuwalne są nuty dojrzałych cytrusów i orzechów włoskich. Słodka i pełna smaku. Pochodzenie: Kongo

Cena: 19,90zł/ 100g
Cena: 9,95zł/ 50g

KENYA
Smak wyrazisty, pełny, znakomita równowaga pomiędzy mocą, aromatem i goryczką. Kawa daje doskonały napar z silnym akcentem owocowym, posiada dużą ilość kofeiny. Kawa, która potrafi zaspokoić najbardziej wyszukane gusta wśród ekspertów i degustatorów, znajduje się w czołówce najlepszych kaw na świecie. Kawa równie dobrze smakuje wypalona w kasztanowym jak i ciemno palonym kolorze. Ziarna pozyskiwane są metodą wybiórczą, zrywanie ręcznie tylko dojrzałych sztuk gwarantuje uzyskanie najwyższej jakości. Kenijski Rząd produkcje ziarna kawowego stawia jako priorytet. Karczowanie i niszczenie drzewek coffea arabica jest przestępstwem. Pochodzenie: Afryka

Cena: 27,90zł/ 100g
Cena: 13,95zł/ 50g

KOSTARYKA TARRAZU
Kawy kostarykańskie rosnące na niezwykle urodzajnych glebach, są kawami pierwotnymi. Kostaryka jako pierwszy z krajów Ameryki Środkowej zaczęła uprawiać drzewka coffea arabica. Znakomita kawa o wyrafinowanym lekko kwaskowym posmaku. Intensywny aromat połączony z mocą, gęstością oraz bogactwem smakowym stawia tę kawę wśród czołówki światowej. Rejon Tarrazu uważany jest za najlepszy do uprawy kawy. Drzewka coffea arabica rosną tutaj na wulkanicznej glebie powyżej 1500 m n.p.m. Ziemia dzięki bogactwu minerałów wydaje obfite plony, produkcja kawy nie jest w żaden sposób wspomagana nawozami oraz pestycydami, rośnie w sposób naturalny. Kawa kostarykańska doskonale smakuje wypalona we wszystkich skalach palenia od jasnego do ciemnego. Pochodzenie: Ameryka Środkowa.

Cena: 19,90zł/ 100g
Cena: 9,95zł/ 50g

 

KOPI LUWAK WILD 50g
(KAWA Z CERTYFIKATEM, TYLKO NA ZAMÓWIENIE)

Najrzadsza i najdroższa kawa świata Kopi Luwak pozyskiwana z odchodów łaskuna zwanego lokalnie luwakiem. Zjedzone przez luwaka owoce kawowca są nadtrawione i lekko fermentują, dzięki czemu ziarna tracą gorzki smak. Tak wytwarzana kawa zyskuje nową, łagodną nutę. W przeciwieństwie do kaw przemysłowych pozyskiwanych z farm, Kopi Luwak Wild pochodzi w całości z dzikich zbiorów, co jest potwierdzone certyfikatem dołączanym do każdego opakowania. Dzięki temu kawa składa się z ziaren najlepszych i najbardziej dojrzałych owoców, gdyż tylko takimi żywi się dziko żyjący łaskun. Kopi Luwak jest najdroższą kawą świata, a ilość ziaren jest ograniczona (roczna produkcja wynosi tylko ok. 500kg). Bardzo wysoka cena wynika z tej rzadkości.

Kraj pochodzenia: Indonezja, Skład: Kopi Luwak 100%, Smak: Łagodny, bez goryczki
Cena: 149zł / szt

INDIA
Smak gładki, kompletny z delikatnym, pikantnym posmakiem, charakterystycznym tylko dla kawy monsunowanej. Kawa przeznaczona tylko dla jasnego wypalania. Kawa cieszy się powodzeniem z kilku powodów: wielkość oraz doskonały wygląd ziaren, ponad przeciętne walory smakowe, oraz proces „monsunowania” – wystawienie ziarna na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej i regularne przeczesywanie grabiami leżącego ziarna; następnie pakuje się ją luźno do worków i wystawia na działanie wiatru. W ostatniej fazie, przybiera barwę żółtą, sortuje się ją i wysyła.  Pochodzenie: Azja

Cena: 16,90zł/ 100g
Cena: 8,45zł/ 50g

EKWADOR (ORGANICZNA)
Kawa z Ekwadoru jest wyjątkowa ze względu na położenie geograficzne tego państwa. Pocięty pasmami górskimi Andów, Ekwador ma idealny klimat, warunki pogodowe i podłoże do uprawy krzewów kawowca. Producent kawy należy do Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu. Jego produkty oznaczone są certyfikatem Fair Trade i pochodzą z prowincji Zamora- Chinchipe w Loja ze spółdzielni FAPECAFES. W FAPECAFES rolnicy inwestują także w sadzenie drzew owocowych, które mają zapewnić cień dla krzewów kawowca i schronienie dla ptaków i innych zwierząt. W certyfikowanych gospodarstwach używane są nawozy naturalne i stosowane są biologiczne metody kontroli szkodników. Stąd kawa Ekwador organic może szczycić się certyfikatem kawy organicznej! Kawa posiada zrównoważoną moc i cechuje ją bogaty, harmonijny smak oraz oryginalna kwiatowa nuta.
Pochodzenie: Ameryka Południowa

Cena: 29,90zł/ 100g
Cena: 14,95zł/ 50g

BRAZYLIA YELLOW BOURBON
Owoce krzewów odmiany Yellow Bourbon są żółte a nie czerwone jak w przypadku innych arabik. Kawa w smaku łagodna, z posmakiem słodkiej czekolady i whiskey, z cytrusowymi nutami w aromacie.
Pochodzenie: Ameryka Południowa

Cena: 19,90zł/ 100g
Cena: 9,95zł/ 50g

BRAZYLIA SANTOS
Smak wyjątkowo delikatny i aromatyczny, pozbawiony kwasowości i goryczki. Nazwa Santos pochodzi od brazylijskiego portu, przez który eksportowane jest 35% światowej produkcji kawy, zaś sama Brazylia jest jesj największym producentem. Gatunek Santos nadaje się do wszechstronnego zastosowania.
Pochodzenie: Ameryka Południowa

Cena: 12,90zł/ 100g
Cena: 6,45zł/ 50g

KAWA ROYAL COFFEE 1KG
Kompozycja ziaren Arabiki (80%) i Robusty (20%), którą cechuje bogata, brązowo – orzechowa crema, idealna do picia z mlekiem jak i w formie espresso.
Cena: 79zł/ szt

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN 1KG
Kawa Arabica 100% ze średnio wyczuwalną kwasowością. Daje bogaty i delikatny smak o lekkiej karmelowej nucie. Doskonale nadaje się do parzenia e ekspresach cisnieniowych.
Cena: 89zł/ szt

ETHIOPIA DJIMMAH 1KG
Kawa Arabica 100% o smaku lekko winnym z głęboką czekoladową nutą oraz zdecydowaną kwasowością. Mocna kawa idealna do picia o poranku.
Cena: 89zł/ szt

BRAZYLIA SANTOS 1KG
Kawa Arabica 100% posiadająca wyjątkowo delikatny i aromatyczny smak. Pozbawiona jest kwasowości i goryczki z wyczuwalnym czekoladowym akcentem. Santos nadaje się do wszechstronnego zastosowania.
Cena: 79zł/ szt

KAWA ZIELONA

Pod nazwą „zielona kawa” kryją się najzwyklejsze ziarna kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. Zawiera bardzo dużo kwasu chlorogenowego (ACG), którego nazwa wbrew pozorom nie wywodzi się od chloru, a od greckiego słowa chloros, czyli jasnozielony. Kwas chlorogenowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, które w bardzo dużych ilościach powstają w czasie intentyswnego wysiłku fizycznego. Kofeina i kwas chlorogenowy, występujące razem mają bardzo pozytywne działanie na organizm – obniżają zacząco stopień przyswajania cukru z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonego cukru – pod postacią tłuszczu. Regulują także gospodarkę wodną organizmu. Regularne spożywanie zielonej kawy (2 filiżanki dziennie) przyśpiesza utratę tkanki tłuszczowej, ponieważ kawa zielona zawiera więcej polifenoli w porównaniu do palonej. Ma też silne właściwości bakteriobójcze. Zielona kawa ze względu na działanie kwasu chlorogenowego, wpływa na szybszy metabolizm i oczyszczanie organizmu z toksyn. Można uznać ją za znacznie zdrowszą odmianę napojów pobudzających. Kawa zielona jest zupełnie pozbawiona charakterystycznego smaku i aromatu palonej kawy – jej smakmożna porównać do smaku zielonego groszku lub orzeszków ziemnych.

Sposób parzenia:
Kawę (2łyżeczki) zalewamy wrzącą wodą i czekamy kilka minut. Polecamy parzenie jej przy użyciu zaparzacza, który przed spożyciem pomoże oddzielić ziarna od naparu.

KAWA ZIELONA MIELONA
Kawa zielona Arabica – mielona
Cena: 10,90zł/100g