HERBATY ŻÓŁTE

Herbata żółta, zwana również cesarską, jest najrzadziej spotykanymrodzajem herbaty. Jest herbatą, którą podobnie jak herbatę zieloną poddaje się po zerwaniu więdnięciu i suszeniu, a następnie oksydacji, ale tylko częściowo (do 13%) i z tego względu zajmuje miejsce między herbatami zielonymi, a turkusowymi. Produkowana jest głównie w Chinach i Tajwanie. Picie żółtej herbatyzmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, flawonoidy w niej zawarte hamują wzrost komórek rakowych i zapobiegają rozwojowi nowych, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi problemy gastryczne i trawienne.

Sposób parzenia:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml), temp. wody 80-85 stopni Celsjusza (ok.5min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 1 do 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Parzyć możemy 2-3 krotnie.

YELLOW JASMINE
Herbata żółta, w smaku niezwykła, subtelna, ze słodyczą przełamaną delikatną nutą goryczki. Intensywny aromat zawdzięcza leżakowaniu ze świeżymi kwiatami jaśminu, które oddają jej swoją wyjątkową woń. Napar ma kolor słomkowo-żółty.

Cena: 36,90zł/ 100g
Cena: 18,45zł/ 50g