header

KWARTALNIK CZAS NA HERBATĘ

Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ciekawostki

Swego czasu angielski dziennik doniósł, iż Angielkom nie wystarcza już tylko picie herbaty, lecz także zaczynają ją palić! Większość z nich są pochodzenia szlacheckiego z arystokrackich domów. Najmodniejsze zdaje się być palenie zielonej herbaty. Salon wypełnia się lekką mgiełką, łatwiej się rozmawia.

Słynne cytaty

T’ien Yiheng:

„Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata.”

you are here: Home Herbaty świata Pu Erh (czerwone)

Kawa zielona - skuteczny sposób na odchudzanie!
piątek, 12 kwietnia 2013 12:10

Kawa zielonaPod nazwą "zielona kawa" kryją się najzwyklejsze ziarna kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. Zawiera ona bardzo dużo kwasu chlorogenowego (ACG), którego nazwa wbrew pozorom nie wywodzi się od chloru, a od greckiego słowa chloros czyli jasnozielony. Kwas chlorogenowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje

wolne rodniki, które w bardzo dużych ilościach powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Kofeina i kwas chlorogenowy, występujące razem mają bardzo pozytywne działanie na organizm - obniżają znacząco stopień przyswajania cukru z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonego cukru - pod postacią tłuszczu.

 

Regularne spożywanie zielonej kawy (2 filiżanki dziennie) przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej, gdyż kawa zielona zawiera więcej polifenoli w porównaniu do palonej. Ma też silne właściwości bakteriobójcze. Zielona kawa ze względu na działanie kwasu chlorogenowego, wpływa na szybszy metabolizm i oczyszczanie organizmu z toksyn. Można uznać ją za znacznie zdrowszą odmianę napojów pobudzających.

Kawa zielona jest zupełnie pozbawiona charakterystycznego smaku i aromatu prażonej kawy; jest kwaskowata i cierpka. Jest jednak doskonałym i przede wszystkim w stu procentach naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie i pozbywanie się z organizmu toksyn.

Jak zaparzyć zieloną kawę?

  1. Ziarna kawy najlepiej zmielić za pomocą ręcznego młynka lub moździerza. Nie zaleca się korzystanie z elektrycznego młynka ponieważ zbyt duża elastyczność ziaren zielonej kawy może spowodować zniszczenie lub jego uszkodzenie.
  2. Rozdrobnione ziarna kawy zalewamy wrzącą wodą i czekamy kilka minut.

Jak z zielonej kawy zrobić kawę prażoną domowym sposobem?

  1. rozgrzej rondelek lub patelnię z przykrywką do temperatury 230-250 stopni Celcjusza;
  2. wrzuć około 150 gramów kawy i nałóż pokrywkę. Nie przestawaj poruszać rondelkiem, tak by ziarna były w ruchu i zmieniały położenie. Możesz też, od czasu do czasu, podnieść przykrywkę i zamieszać je drewnianą łyżką;
  3. po 5-7 minutach, ziarna powinny zacząć wydawać odgłosy przypominające pękanie lub łamanie - od tego momentu, średnia raz na minutę, sprawdzaj kolor ziaren;
  4. kiedy osiągną już swoją docelową barwę, natychmiast przesyp je do metalowego naczynia. Przygotuj również drugie i powoli przesypuj je z jednego do drugiego. Ziarna muszą być jak najszybciej schłodzone!

Cena kawy zielonej 5zł/50g